IONA

2 Web Foto Tale Hendnes B rosa

IONA

Av KOIE / FERSKE SCENER (NO)

Glem deg selv og la refleksjonene dykke

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Pris

  220/100

  Duration

  70 min

  Medvirkendes

  Tekst og regi: Håkon Mathias Vassvik
  På scenen: Bernt Bjørn, Håkon Mathias Vassvik, Karl Flyman, Amund Sjølie Sveen og Tobias Leira
  Scenograf: Anastasia Glukhova
  Dramaturg: Kristin E. Bjørn
  Lyddesign: Amund Sjølie Sveen
  Lysdesign: Tobias Leira
  Video: Andreas Daugstad Leonardsen og Anastasia Glukhova
  Produsent: Annika Ostwald
  Støttet av: Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Fond for utøvende kunstnere, Riksteatret, Dramatikkens hus og Festspillene i Nord-Norge.
  + vis alt

  I et land som har mer hav en land, inviteres du ned i vannet for å se ditt eget verdensbilde fra et nytt perspektiv.

  «...vi er ikke lenger mennesker...vi er...et virvar av ord, biologi, maskiner og lovstrukturer. Vi er korporasjoner. Vi sier slagord. Vi er jeg, eller ord, eller encellede teknoorganismer, et nytt og bedre vi.» Ture Erik Lund «SPRÅK OG NATUR»

  I denne forestillingen har kompaniet fordypet seg i havet, der de store monstrene engang herjet. Nå er det helt andre trusler som veller opp derfra. Dette landet er tross alt mer hav enn land. Men hva er det egentlig som foregår der nede, på de store dyp? Hvordan forholder vi oss til denne fremmede verden under vannspeilet? I en tid der vitenskapens verden og politikkens virkelighet ser ut til å skille lag, leter vi etter måter å se oss selv og vår samtid sånn at vi kan holde motet oppe.

  Når verden ble for truende og det føltes umulig å si ifra, stakk den uvillige profeten Iona like godt av og endte opp i buken på en hvalfisk. Der, nede i Leviatanens buk kjentes det ikke like riktig. Med dette bildet som utgangspunkt har vi prøvd å skape et essayistisk rom, et sted der man, som Iona, er merket og utvalgt. Der man er spent opp mellom fortidas løsninger og framtidas katastrofer.

  I denne forestillingen blir du invitert inn i et rom der du ikke lenger bare er et enslig atom i et uoversiktlig, globalt samfunnsmaskineri. Et sted der du må glemme deg selv for en stund og bare la det skli ut i refleksjoner og tanker om dette store og fremmede stedet vi en gang kom fra. Et sted der naturen under vann blir din natur. Et sted der vi kan se vårt eget verdensbilde som en gigantisk vrangforestilling, full av dissosiasjoner og kognitiv dissonans. Der vi kan la fremmede makter trenge seg inn i oss og akseptere den dype visdommen i selvhjelps-psykologien; på seg selv kjenner man ingen.

  ----

  IONA er en samproduksjon mellom det nystartede kompaniet Koie og Ferske Scener.

  IONA er utviklet i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge.