ÅPNING: Kirkedanseren

Gronlandkirke2

ÅPNING: Kirkedanseren

Av Marie Bergby Handeland

Dans med deg selv, for deg selv

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Varighet

  15 minutter

  Medvirkende

  Concept and idea: Marie Bergby Handeland
  Organist: Magnus Leite, Lademoen church
  Performer: You
  Photographer press images: Alvilde Horjen Naterstad
  Co-production: Black Box Teater, Rosendal Teater and Grønland church
  Supported by Oslo kommune
  + Vis alt

  Velkommen til et verk hvor du spiller hovedrollen. Alene i kirkerommet med en organist som spiller musikk med en stemning du selv velger, er det opp til deg å skape opplevelsen.

  Åpent for alle over 7 år (man skal være alene i kirkerommet)

  Med Kirkedanseren ønsker kunstneren å gi hver og en av oss mulighet til å være hovedperson i et kirkerom. Utenom vår egen dåp, våre egne bryllup, og kanskje særlig vår begravelse, står vi sjelden ut som enkeltmennesker og hovedpersoner i kirkerommet. Det er i det hele tatt sjelden man er i et kirkerom alene, og enda sjeldnere at man slipper sin egen kropp løs der.

  Kirkedanseren er et verk der en og en publikummer booker seg tid i et Lademoen kirke, for å danse. Dansen akkompagneres av en organist som spiller live musikk i en valgt stemning som danseren – du – selv har valgt. Det finnes ingen andre i kirkerommet som vitner dansen, annet enn organisten som spiller med ryggen til.

  Hva tillater man seg med kroppen sin i et kirkerom? Hvordan føles det? Føler man seg liten i en så storslagen arkitektur? Som danser i «Guds hjem»? Hvor tydelige føringer for hva som er rett og galt i et kirkerom bor i hver og en av oss? Svarene på disse spørsmålene avhenger av mange faktorer - hva slags forhold vi har til kirkerommet fra før, til det å tro eller ikke tro, våre tanker om hva som er en passende kroppslig oppførsel i kirkerommet og hva som ikke passer seg, forholdet til vår egen kropp og dens bevegelser generelt, til dans, orgelmusikk, til storslagen arkitektur, og følelsen man får i estetiske rom.

  Verket har også en særlig klang i coronaens tid, hvor mange kirkerom har stått tomme. Slik gir også kirkedansen en slags trøst for kirkerommet, rar og fin, spesifikk og tvetydig på samme tid.

  Alle har en eller annen form for personlig ekspertise gjennom levd liv. Kirkedanseren som prosjekt, plasserer seg inn i Marie Bergby Handelands langvarige interesse for ikke-profesjonelle utøvere, og for dansen som en del av det felles kroppslig eide. Enhver av oss kan være utøver i Kirkedanseren. Det er åpent for alle å booke seg dansetid - barn, ungdommer, voksne, eldre, med ulike ikke-religiøse, religiøse og kulturelle tilhørigheter.

  Åpningsprogrammet er et samarbeid mellom DansiT og Rosendal Teater.