EN
Meny
history

BIRGET; ways to deal, ways to heal

Av Elle Sofe Sara & Joar Nango/Carte Blanche (NO)

Hedda-nominert!

Varighet: 60 min
onsdag 4. oktober 19:00
Sal 1
torsdag 5. oktober 19:00
Sal 1
Samiske personlige historier om statlige overgrep, formidlet gjennom dans. Det kommer til å bli sterkt når Carte Blanche, i regi av Sara og Nango, entrer scena på Rosendal.

Språk: Norsk/samisk, tekstet på engelsk

De siste tiårene har flere vestlige land opprettet kommisjoner for å undersøke historien til minoritetsgrupper som har vært utsatt for systematiske, statlige overgrep. Denne forestillingen er en reaksjon på den norske sannhets- og forsoningskommisjonen, som i juni 2023 skal levere forslag for å forsone samer og nordmenn.

Birget er et samisk uttrykk som beskriver en tilstand av å mestre eller overleve i et miljø i endring. Drevet av birget inviterer Sara, Nango og Carte Blanche publikum til å overvinne berøringsangsten til et tungt og vanskelig tema med en frisk forestilling som stiller spørsmål ved sosiale og politiske grenser, begrensninger og dagens forsoningsklima.

Forestillingsprosessen startet i Guovdageaidnu/Kautokeino der Carte Blanche-danserne opplevde den samiske kulturen, mørketida og den nordlige kulden på kroppen. I møter med den samiske kulturen og menneskene fikk danserne fortalt personlige historier om statlige overgrep – historier som danserne bærer med seg på scenen. Scenografiens materialer og gjenstander ble også samlet på vidda i Finnmark.

Før forestillinga vises filmen «Birget- et portrett av en prosess» i Rosendal Kafé. Filmen starter kl. 18.00.

«Birget- et portrett av en prosess» er en forlengelse av Carte Blanche-forestillingen BIRGET; ways to deal, ways to heal.

Ved å dokumentere utvekslingen mellom gjestekunstnere og kompaniet, deles refleksjoner og oppdagelser, og gir publikum en mulighet til å oppleve den menneskelige, sosiale, politiske og kunstneriske dimensjonen av forestillingsprosessen. Dokumentaren viser også hvordan bevegelsesspråk og sceniske elementer er koblet til et samisk liv i dag.

«Birget- et portrett av en prosess» er en film om samarbeid, samtaler og kunstnerisk utforskning mellom samiske kunstnere, norske og internasjonale dansere og produksjonsapparatet på Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans.

Lengde: 32 minutter

Dokumentarist: Andreas Daugstad Leonardsen
Illustrasjon: Brecht Bovijn
Andreas Daugstad Leonardsen

Andreas Daugstad Leonardsen er en norsk og samisk filmskaper og visuell kunstner, utdannet i USA. Han er for tiden basert i Kautokeino.

Medvirkende
Idé, konsept / idéa ja konseapta: Elle Sofe Sara, Joar Nango
Koreografi / koreografiija: Elle Sofe Sara
Scenografi / scenografiija: Joar Nango
Kostymedesigner / bivttashábmejeaddji: Indrani Balgobin
Komponist / komponista: Anders Rimpi
Lysdesigner / čuovgahábmejeaddji: Arne Kambestad
Dramaturg / dramaturga: Thomas Schaupp
Koreografi assistent / Koreográfalás Ságastanguoibmi: Alexandra Wingate
Research / research: Ravdna Turi Henriksen
Dansere/ dánsárat: Aslak Aune Nygård, Adrian Bartczak, Brecht Bovijn, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Gaspard Schmitt, Ihsaan de Banya, Nadege Kubwayo, Noam Eidelman Shatil, Naomi Schouten, Mai Lisa Guinoo, Manon Campion og Ole Martin Meland
Foto: Øystein Haara / Carte Blanche
Billettpriser
Nivå 1 250
Nivå 2 200
Nivå 3 150
Nivå 4 100
Nivå 5 75
Solidaritetsbillett (Betal litt ekstra for at de som ikke har mulighet kan betale mindre) 400
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Bli rosendalianer

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen