Enemy of the People

Lemur og Kate Pendry Foto May Irene Aasen 145

Enemy of the People

Av Kate Pendry og Lemur

En ny form for musikalsk scenekunst

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Ordinær

  Moderasjon

  Rauspris

  240
  140
  100

  Varighet

  90 minutter

  Medvirkende

  Actor: Kate  Pendry
  Flute: Bjørnar Habbestad
  Horn: Hild  Sofie  Tafjord
  Bass: Michael F.  Duch
  Cello: Lene Grenager
  Producer: Camilla Svingen / Syv mil
  Sound design: Thorolf  Thuestad
  Light design: Ingeborg  Staxrud  Olerud
  Co-production: Rosendal Teater 
  Supported by: Kulturrådet,  Rosendal Teater, Dramatikkens Hus, Fond for Utøvende Kunstnere. 
  Photo: May-Irene Aasen
  Thanks to: NTNU Faculty of Architecture and Design for help with the jukeboxfront
  + Vis alt

  Velkommen til et emosjonelt landskap, et ideologisk minefelt – ei politisk brennaktuell forestilling i skjæringspunktet mellom musikk og teater – hvor Ibsens En folkefiende er inngangen. 

  Språk: Engelsk

  Hvordan kan ord forme musikalsk klang og klang forme dramatisk mening? I et stilisert scenerom undersøker Pendry + LEMUR en ny form for musikalsk scenekunst. Formen låner den direkte tilstedeværelsen fra en improvisert konsert og den nøye utvalgte regien i en scenetekst. Publikum svøpes i en naken, direkte og intim forestilling.

  Som tittelen reflekterer er forestillingen nært forbundet med Henrik Ibsens En Folkefiende. Ibsen skrev dramaet i 1882 som en respons på de sterke reaksjonene rundt hans foregående teaterstykke Gjengangere, der han utfordret den hyklerske moralismen han mente regjerte i sin samtid. Nesten 140 år senere bruker Pendry + LEMUR Ibsens tematikk og konflikter som utgangspunkt for interaksjon mellom instrumenter og mennesker.

  Foruten Ibsen, trekker kunstnerne inn materiale også fra Spielberg og Jonestown-massakren i sin forestilling. De problematiserer den intellektuelle diskursen i politiske skuespill og undersøker om møtet – og paradokset– mellom ordets brutalt direkte mening og musikkens begrepstomme og abstrakte klangrom kan nå gjennom støyen. Kan Enemy of the people svare på dagens problemer, selv om Norges forhold til vår nasjonaldikter Ibsen fremstår som slitt?

  Kate Pendry (1965) er en svært anerkjent og erfaren skuespiller, performancekunstner og dramatiker, født i London og bosatt i Norge siden 1995. Hun har skrevet og produsert over femti verker for teater, hvor flere har vært vist på markante scener i Europa. Det går en rød tråd av samfunnskritikk og svart humor gjennom arbeidet hennes, og hun har rykte på seg for å være en politisk så vel som kontroversiell kunstner. Hun har vært nominert til og vunnet flere høythengende priser for sine forestillinger. Samarbeidet med LEMUR så dagens lys under Arendalsuka i 2016, i et felles prosjekt som belyste bekymringen for kunstens rolle i dagens politiske klima.