Grrrls over 60

Grrls

Grrrls over 60

Av Panter Tanter Produksjoner (NO)

12. februar kl 19:00 +3 til
Panter Tanter slår hull på begrepet alderisme!

Visninger

 • Fredag 12. februar, 19:00

  Sal 1

  Billett

 • Lørdag 13. februar, 14:00

  Sal 1

  Billett

 • Lørdag 13. februar, 19:00

  Sal 1

  Billett

 • Søndag 14. februar, 19:00

  Sal 1

  Billett

Ordinær

Moderasjon

Rauspris

240
140
100

Varighet

Ca. 75 minutter

Medvirkende

Prosjekt og manusidé Berit Rusten
Manus Creacion Colectiva
Scenografi Brit Dyrnes
Scenografirekvisitør Anders Askelund
Regikonsulent Azra Halilovic
Øyet utenfra Gina Sandberg
Aktører Kari Hustad, Sissel Horghagen og Berit Rusten
Musikk Zither, kantele, ukulele, vaskebrett, et strenginstrument fra Pakistan, trekkspill, miniflygel, zylofon, gambula og diverse rytmeinstrumenter.
Dans, med vekt på Butoh Céline Meillaurd
Video Hanna Fauske
Tekstkomposisjon Ada M. Hoel
Lysdesign Anniken Arnøy
Kostymeidé Berit Rusten
Kunstnerisk produsent Berit Rusten
Produsent for info og booking Aimée Kaspersen
+ Vis alt

Med sin ustoppelige vilje til å løfte frem temaer og grupper som ellers er usynlige, tar Panter Tanter denne gangen for seg Grrrls over 60, kvinner i en til nå ukjent tredje alder… «a golden age»

For alle mellom 14 og 100 år!

Språk: Norsk

Hvor er de eldre kvinnelige frontfigurene? Panter Tanter hevder at det trengs flere gamle Grrrls som ramler rasende ut av skapet. Ikke som skjeletter, men høylytt levende. Ut fra intervjuer med 30 Grrrls over 60 har det blitt videosnutter, tekstkomposisjon, sang, dans og refleksjoner i form av performative foredrag og fortellinger.

Wencke Mühleisen og Sissel Gran har begge skrevet at alderisme er holdninger og diskriminerende praksiser ovenfor eldre. Alderisme kan sammenlignes med kjønns- og seksualdiskriminering og rasisme. Alderisme er kanskje den meste aksepterte fordommen i dag og den diskriminering det er rettet minst oppmerksomhet mot.

Grrrls er et begrep som opprørske kvinner tok i bruk på 1990-tallet. Panter Tanter hevder at det trengs flere gamle Grrrls som ramler rasende ut av skapet, ikke som skjeletter, men høylytt levende og som tegner et tydelig og mangefasettert bilde! Et bilde som plasserer Grrrls over 60 i den til nå ukjente tredje alder, en alder med potensialet... «a golden age».

Panter Tanter ønsker at det relasjonelle resultatet av «Grrrls over 60» vil føre til en kollektiv dialog om hva «aging feminsme» kan bety i praksis. Den dialogen forutsetter inspirasjon og rollemodeller! Vi spør: Hvor er de eldre kvinnelige frontfigurene? Blir eldre kvinner promotert i media likeså mye som menn? Hvor er de eldre kvinnene som ikke føler seg som avslåtte tv-er? Som ikke er usynlig selv om de stapper sin egen skygge i munnen Det finnes noen, Patty Smith, Laurie Anderson, Vibeke Løkkeberg...men vi trenger flere.

Tittelen «Grrrls over 60» har et feministisk fokus. I 2020 vil det globalt være 500 millioner kvinner over 60 år, og dette utgjør 15 % av verdens befolkningen. Panter Tanter ønsker å utvikle et prosjekt der noen av disse stemmer høres! Kvinneundertrykking/ diskriminering relatert til kjønn forsvinner ikke selv om fertiliteten visner: Kampen fortsetter, også for Grrrls over 60!

Wencke Mühleisen skriver: «/.../ i farten kommer jeg ikke på noen performancekunstner som har iscenesatt klimakteriet, for ikke å snakke om postklimakteriet.»

I dette prosjektet iscenesettes empiri fra Grrrls over 60 kollektivt, kanskje for første gang på en scene nær deg! Materialet er basert på intervjuer med 21 kvinner fra Trondheim og samtaler med 9 kvinner på Leknes, alle Grrrls over 60. Dette utgjør ca 25 timer med intervju og samtaler som er nøye transkribert og ivaretatt. Ut fra materialet er det blitt videosnutter, tekstkomposisjon, sang, dans, refleksjoner i form at performative foredrag og fortellinger. I prosjektet presenteres alt dette i en montasjeform.

Panter Tanter Produksjoner har drevet med ulike former for scenekunst siden tidlig 80-tall; Gateteater, som i Gatens Gleder, Gatens Løse Fugler og Modige Mødre. Som Panter Tanter Produksjoner omhandlet den første produksjonen Paul Robeson. Den ble til i samarbeid med Gilles Berger fra Circa Teater (ca 1990). Panter Tanter Produksjoner er også kjent for flere pionerprosjekt i Applied Theatre-sjangeren; Rebellteateret, Stormteateret og Teater Polyfon. I mange år har Panter Tanter Produksjoner iscenesatt stedsspesifikke forestillinger. Svært mange steder i Trondheim har vært scene, som Lilleby Smelteverk, det lille huset på jernbanebrua, Trondheim Sjøbad, hovedbrannstasjonen i Trondheim (nå Trondheim Kunsthall), ulike steder på Kristiansten Festning, Sosiologisk Poliklinikk osv. Panter Tanter kjennetegnes av viljen til å løfte frem tema og grupper som ofte er usynlige, for eksempel: Romanifolket, innvandrere, arbeiderklassen, marginaliserte ungdommer, formødre, overlevere og nå altså Grrrls over 60. Med «Grrrls over 60» er Panter Tanter tilbake i et scene/sal format.

Arrangeres av Rosendal Teater