Human Zoo

Bilde human zoo

Human Zoo

Av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (NO/SAPMI)

10. oktober kl 19:00
Rett fra urpremiere ved Nationaltheatret

Visninger

  • Torsdag 10. oktober, 19:00

    Sal 2

    Billett

Pris

220/100

Varighet

70-80 min

Medvirkende

Forfatter: Kathrine Nedrejord
Regissør, kostymer og scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen
Samisk oversettelse: Britt-Inga Vars
Skuespillere: Mary Sarre, Eila Ballovara Varsi, Marte Fjellheim Sarre, Anitta Suikkari, Nils Henrik Buljo
Lysdesigner: Steinar Lohne
Komponist: Roger Ludvigsen
Regiassistent: Marte Fjellheim Sarre
Inspisient: Rawdna Carita Eira
Foto program/presse: Per Heimly
Grafisk designer: Kerstin Andersson
Kostymemaker: Ann Majbritt Eriksen
Produksjons- og turnéteknikere: Olav Johan Eira, Ole Thomas D. Nilut, Jan Cato D. Nilut, Bernt Roger Somby, Maria Therese R. Oskal
Rekvisitør Gerlinde Thiessen
+ vis alt

Et historisk innblikk i hvordan samer ble skysset rundt i Europa og USA på utstilling til nysgjerrige skuelystne.

Språk: Nordsamisk, simultantekstes til norsk


Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble de i dyrehager utstilt for nysgjerrige skuelystne.

I Human Zoo følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder, som stadig blir trangere og trangere. Forholdet mellom mor og far skranter. Bestemor har begynt å hoste faretruende mye. Sønnen plages av tilskuernes blikk. Og dattera stiller spørsmål de voksne har vanskelig for å svare på. Jo smalere rommet utenfor blir, jo tydeligere blir gnisningene mellom familiemedlemmene.

Human Zoo er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord (1987) som er fra Kjøllefjord i Finnmark og bor og studerer i Paris. Hun er den tredje husdramatikeren i Nationaltheatrets historie, og Human Zoo var hennes første oppsetning i denne rollen. Urpremieren av forestillingen som skjer 4. oktober 2019 ved Nationaltheatret i Oslo et historisk samarbeid mellom Nationaltheatret og Sámi Našunálateáhter Beaivváš, da det er første gang to av Norges nasjonale scenekunstinstitusjoner står sammen om en urpremiere.

-------

Nedrejord har lang fartstid som forfatter og skribent, med bøker som Transitt (2010), Trengsel (2014) og Forvandlinga(2018), men kan kategoriseres som et ungt, friskt pust i teatret. Tidligere har hun skrevet stykkene Internert (2017) og Brent jord (2015), og for sistnevnte ble hun nominert til Den nasjonale Ibsenprisen i 2016.