EN
Meny
poetry

Kjell Askildsen - antydningens mester

Lest av Torstein Andersen

Bli med skuespiller Torstein Andersen på en reise i Kjell Askildsen sitt litterære univers!

søndag 17. mars 18:30
Rosendal Kafé
Kjell Askildsen (1929- 2021) regnes som en av de største skjønnlitterære forfatterne i norsk etterkrigslitteratur.

Bli med skuespiller Torstein Andersen på en reise i Kjell Askildsen sitt litterære univers!

I bøkene skildrer han menneskets ensomhet, med en gjennomgående avidyllisering av det etablerte familielivet. Han er det usagte og antydningens kunstner, språket er knapt i stilen og uten metaforer og symboler. Mange beskriver ham som lik Hemingway i stilen, mens innholdet gjerne blir sammenlignet med Beckett, Kafka og Camus. Selv tok han avstand fra merkelappen "minimalistisk forfatter", og mente i stedet at han skrev fortetta og konsentrert - uten overflødige ord.

Askildsen var en kresen forfatter, med en relativt liten, men mektig produksjon. Han debuterte som forfatter i 1953 med novellesamlinga "Heretter følger jeg deg helt hjem", ei bok som vakte mye oppmerksomhet på grunn av skildringene av ung seksualitet. Han fikk sitt første litterære gjennombrudd mot slutten av 60-årene, med novellesamlinga "Kulisser" og romanen "Omgivelser". Etter å ha gitt ut flere romaner, vendte han på 80- og 90-tallet tilbake til novella som sjanger. I 1983 kom novellesamlinga "Thomas F's siste nedtegnelser til allmenheten", i 1991 ga han ut "Et stort øde landskap" og i 1996 kom "Hundene i Tessaloniki".

To ganger mottok han Kritikerprisen, for "Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten" i 1983 og for "Et stort øde landskap" i 1991. I 2009 ble Askildsen tildelt Svenska Akademiens nordiske pris. Han har også vunnet Aschehougprisen, Doblougprisen og Brages hederspris. Sommeren 2006 kåret Dagbladet "Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten" til den beste norske skjønnlitterære boka de siste 25 årene.

Forestillingen varer i ca 90 minutter inkludert en liten pause.

Medvirkende
Torstein Andersen vert
Billettpriser
Ordinær (sitteplass) 170
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen