Makt - an amateur night at Capitol Hill

Makt

Makt - an amateur night at Capitol Hill

Av NONcompany (NO)

Urpremiere!

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Varighet

  Medvirkende

  Tekst og skuespiller: Lise Risom Olsen
  Regi og dramaturgi: Christoph Buchegger
  Videodesign: Phillip Hohenwarter
  Lys og lyd: Sune Schjelderup
  Video og lyd: Brynjar Vik
  Produsent: Tone Myklatun
  Co-produsent: Rosendal Teater og BIT Teatergarasjen
  Samarbeidspartnere: Arts Printing House, ACUD Theater - Berlin, WRAP - Bergen, NYU - Berlin
  Takk til: Schabühne Berlin, Morten Pettersen, Mariachiara Barbieri
  Støttet av: Fond for lyd og bilde, Bergen kommune, Fond for frilansere
  + Vis alt

  Skal makt være tilgjengelig for alle? Eller er det nettopp slik demokratiet kan bli sin egen verste fiende?

  NONcompany sitt nye prosjekt Makt - an amateur night at Capitol Hill er en forestilling om makt. Det handler om å føle seg maktesløs, om å ønske makt, å ta makt, å ha makt, og om hvordan makt kan fordeles og omfordeles. Teksten bygger på politiske taler og hendelser i nær historie, og på Shakespeares Macbeth og tanker rundt vår politiske samtid. Makt - an amateur night at Capitol Hill spør oss hvor vi står ved grensene mellom det å ta makt og å bli tatt makt over, mellom å være maktesløs og å bli mektig. Forstår vi hvilken makt vi har? Hva er vårt ansvar for den makten vi besitter?

  Stykket fremføres av en skuespiller i samspill med lyd og bilder, i et maraton som stadig skifter uttrykksform, roller og perspektiv. Målet er å skape engasjerende teater som kan gi nye perspektiver, vekke handlekraft og inspirere publikum, i en tid hvor maktforholdene er ute av balanse.

  Capitol Hill, eller Capitolhøyden, var sete for den romerske republikk i det gamle Romerriket. I dag er det navnet på flere maktsentra i verden, som den amerikanske kongressen, der den lovgivende makten holder til, men også hovedsetet for makt og rikdom i flere fantasy- og sci-fi-serier.

  Amateur Night er et utrykk fra landet der alle angivelig kan være sin egen lykkes smed, bli millionærer, berømte eller mektige. Over alt i verden arrangeres amatørkvelder for musikk, stand-up eller andre talentkonkurranser. Noen steder arrangeres det politiske valg på samme vis. Er ikke dét en fordel ved demokratiet; at det er åpent for alle, også amatører? En av oss vanlige dødelige, en fra folket kan få bli superstjerne over natta på tv, eller få sine sekunders berømmelse. Eller bli president og bli gjenvalgt.

  Her fremføres en rekke populære politiske manifester, inspirert av valgkampanjer, propaganda og markedsføring. Formen endrer seg stadig, og lar oss tvile både på skuespillerens egentlige agenda,og vår egen rolle i hele dette maktspillet. Politiske taler, hendelser i nær historie, klassisk dramatikk og hersketeknikker kastes rundt på. Både tyranniske Macbeths ideer om å søke makt for maktens skyld, og nyere forestillinger i massepropagandaens tid om at den som ikke står for noe, kan falle for alt. Slik nærmer Amateur Night at Capitol Hill seg makten fra flere vinklinger, med kunsten som kompromissløst middel.

  ---

  På urpremieren inviteres alle på en programslippfest, med åpningstaler, sprudlevann og DJ Mr Thun (Thomas Antonsen).

  Program:
  19:00 - Programåpning med taler
  20:00 - MAKT - an amateur night at Capitol Hill [Urpremiere]
  21:30 - DJ Mr Thun

  Velkommen til alle!