Melancholia II

Image005

Melancholia II

Av Jon Fosse/Ymist (NO)

Kan en roman finne sitt fysiske språk?

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Ordinær

  Moderasjon

  Rauspris

  240
  140
  100

  Varighet

  120 minutter

  Medvirkende

  Author of the original text (Melancholia II, novel): Jon Fosse
  Actor: Morten Espeland (Ymist) 
  Director and choreographer: Erlend Samnøen (Ymist)
  Dramatization/dramaturg:  Oda  Radoor 
  Scenography and costumes:  Maja Nilsen
  Light design:  Ingeborg  Staxrud  Olerud 
  Composer: Gaute  Storsve 
  Producer: Ida Willassen
  Photo: Signe Fuglesteg  Luksengard 
  Produksjonsassistent Jon Wereide Hope
  Tekniker Alf Erik Fylkesnes
  Søm Line Jeanette Antonsen
  Forlag Colombine Teaterförlag
  Supported by: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Tou Scene, Rosendal Teater, Fond for utøvende kunstnere, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord, Hordaland fylkeskommune and Oslo kommune
  + Vis alt

  Fra en roman om skam, verdighet, kjærlighet og død - om det fundamentale i menneskelivet - springer ei forestilling som utforsker spenningsfeltet mellom samtidsdansen og skuespillerens forestillingsevne.

  Språk: Nynorsk


  Stavanger, tidlighausten 1902: Gamle Oline kjemper seg opp den bratte brekka ifrå kaien og opp til huset sitt – med fisk i den eine handa og stokk i den andre. Kroppen verker, tankane surrar, ho tenkjer mykje på broren Lars, og dessutan kjenner ho at ho må på do. Oline skal døy i dag 

  Jon Fosse skriver fra innsiden av tankestrømmen til Oline, fra innsiden av den skrøpelige kroppen, og vi kan kjenne hvordan bena hennes verker, vi kan kjenne skammen hennes over ikke å ha kontroll på kroppsfunksjonene sine. Fosses roman er et trippelportrett; Den er både et portrett av Oline, av kunstnerbroren hennes og av forfatteren selv, som gir seg til kjenne i måten å se på, gjennom tekstens materialitet, rytme og pust.

  Romanen Melancholia II er en sår historie om det å høre sammen med noen, om kroppslig og mentalt forfall, og om det vakre i det frastøtende. Forestillingen Melancholia II er et forsøk på å gestalte en romans historie og språkrytme i et gjennomkoreografert fysisk språk. Skuespilleren ser på forfatteren, som ser på Oline, som ser på broren sin Lars, kunstneren.

  Ymist. er et teaterkompani som består av Erlend Samnøen – koreograf og regissør, og Morten Espeland som skuespiller. Samnøen har flere års erfaring som koreograf, regissør og utøver fra institusjoner som Nationaltheateret, Trøndelag Teater, Hålogaland Teater og Det Norske Teater. Dette er kompaniets tredje forestilling (EDDA/voluspå 2015, Draumkvedet 2018).