Melancholia II

Image005

Melancholia II

Av Jon Fosse/Ymist (NO)

16. oktober kl 19:00 +1 til
Kan en roman finne sitt fysiske språk?

Visninger

  • Fredag 16. oktober, 19:00

    Sal 1

    Billett

  • Lørdag 17. oktober, 19:00

    Sal 1

    Billett

Pris

240/140/100

Varighet

90 minutter

Medvirkende

Forfatter av originaltekst (Melancholia II, roman): Jon Fosse
Skuespiller: Morten Espeland (Ymist) 
Regissør og koreograf: Erlend Samnøen (Ymist)
Dramatisering og dramaturg:  Oda  Radoor 
Scenografi og kostyme:  Maja Nilsen
Lysdesign:  Ingeborg  Staxrud  Olerud 
Komponist: Gaute  Storsve 
Produsent: Ida Willassen
Foto: Signe Fuglesteg  Luksengard 
Støttet av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Tou Scene, Rosendal Teater, Fond for utøvende kunstnere, Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Hordaland fylkeskommune.
+ vis alt

Fra en roman om skam, verdighet, kjærlighet og død - om det fundamentale i menneskelivet - springer ei forestilling som utforsker spenningsfeltet mellom samtidsdansen og skuespillerens forestillingsevne.

Språk: Nynorsk


Stavanger, tidlighausten 1902: Gamle Oline kjemper seg opp den bratte brekka ifrå kaien og opp til huset sitt – med fisk i den eine handa og stokk i den andre. Kroppen verker, tankane surrar, ho tenkjer mykje på broren Lars, og dessutan kjenner ho at ho må på do. Oline skal døy i dag 

Jon Fosse skriver fra innsiden av tankestrømmen til Oline, fra innsiden av den skrøpelige kroppen, og vi kan kjenne hvordan bena hennes verker, vi kan kjenne skammen hennes over ikke å ha kontroll på kroppsfunksjonene sine. Fosses roman er et trippelportrett; Den er både et portrett av Oline, av kunstnerbroren hennes og av forfatteren selv, som gir seg til kjenne i måten å se på, gjennom tekstens materialitet, rytme og pust.

Romanen Melancholia II er en sår historie om det å høre sammen med noen, om kroppslig og mentalt forfall, og om det vakre i det frastøtende. Forestillingen Melancholia II er et forsøk på å gestalte en romans historie og språkrytme i et gjennomkoreografert fysisk språk. Skuespilleren ser på forfatteren, som ser på Oline, som ser på broren sin Lars, kunstneren.

Ymist. er et teaterkompani som består av Erlend Samnøen – koreograf og regissør, og Morten Espeland som skuespiller. Samnøen har flere års erfaring som koreograf, regissør og utøver fra institusjoner som Nationaltheateret, Trøndelag Teater, Hålogaland Teater og Det Norske Teater. Dette er kompaniets tredje forestilling (EDDA/voluspå 2015, Draumkvedet 2018).