Mørkerommet 01.12

Morkerommet 1 desember

Mørkerommet 01.12

av Afryea Collective og Heida Karine Johannesdottir

Visninger

 • Ingen forestillinger funnet
 • Gratis!

  Varighet

  Medvirkende

  Danseinstruktør: Nii Amarh
  Bilde: Birgit Piene (1902-1989)

  Lys opp mørketiden med et mangfoldig utvalg Trønderske skatter innen mat, opplevelser, håndverk og dans!

  Kuratorteamet Heida Karine Johannesdottir og Afryea Collective vil invitere deg til SolMarked på Rosendal teater den 1. desember. Her vil du få møte mennesker som brenner for det de gjør og som tenner en gnist i verden. På markedet kan du blant annet finne lokalt produsert te og honning, art-prints, fermentert mat og plater.

  Det vil også være mulig å kjøpe noe å drikke og spise i kaféen.

  Følg med for å se hvilke aktører som kommer til markedet!


  Program:

  Markedet k. 17:00 - 21:00
  I foajeen og mesaninen kan du få treffe på disse selgerne:
  Dype Røtter (syltetøy og chutney), Blad og blom (te fra Trondheim), Voll Gård (urban dyrking), Andreas Dønåsen (fermenterte grønnsaker), Brave New Lines (designstudio), Bieffekten (birøkter) og Antje (julestjerner).

  Dansekurs kl. 18:00 - 19:00
  Få varmen tilbake i kroppen med dansekurs holdt av Nii Amarh! Nii kommer fra Ghana og vil under SolMarked holde kurs i den Ghanesiske dansestilen Kpanlogo i sal 2. For å delta må du reservere deg en av de begrensede plassene via billettlinken over. Bli med å lær noen mooves! I mørketiden er det å møte andre mennesker noe av det som lyser opp hverdagen. Ta turen til Rosendal Teater og skinn med oss!

  NB! Alle relevante smitteverntiltak på tidspunkt for arrangementet vil bli overholdt slik at alle kan få en trygg og god opplevelse.  Om deltakerne:

  Dype Røtter støtter flyktninger i Norge ved å tilby språk og arbeidspraksis, samtidig som de dyrker frukt og grønnsaker ved bruk av regenerative landbruksmetoder. I samarbeid med gården Reppe Søndre driver de også en liten gårdsbutikk og kafé. Til SolMarked har Dype Røtter med seg Håndlaget syltetøy og chutney, håndlaget kaker, lambskinn fra Ingrid Neilsen og Mel fra Reppe Søndre.

  Blad og Blom har med seg varm drikke brygget på smaker fra åkeren, enga, hagen og skogen i Trøndelag. Rita elsker å utforske smakene vi har rett utenfor døra. Med Blad & Blom vil hun sette mangfoldet av vekster her i Trøndelag på kartet! Blad & Blom tilbyr håndplukket tisane/urte-te av viltvoksende planter og dyrkede vekster fra regionen. Med kort vei fra tørking av blader og blomster til din tekopp, får du både mer smak og næring i hver eneste kopp. I stedet for å knuse vekstene, tørkes og bevares de hele. Ikke bare fordi det ser vakkert ut, men slik blir du kjent med vekstene du drikker!

  Gartner og avdelingsleder på Kompetansesenter for Urban Dyrking på Voll Gård Eivind Gullvik Frøiland kommer til SolMarked 1. Desember. På kompetansesenteret dyrker de for salg og for å ha pedagogisk opplegg. De kurser og viser alt fra barnehagebarn til voksne dyreinteresserte hvordan man kan dyrke på en måte som gir gode grønnsaker men også tar vare på den gode matjorda. De har fokus på metoder som tar vare på mikroliv og miljø for å drive en bærekraftig matproduksjon.Til SolMarked har de med seg potet, hvitløk, grønnkål og purre for salg.

  Andreas Dønåsen er fysioterapeut, livsstilsveileder, urban gartner og filosofistudent. Til daglig jobber han i tverrfaglig klinikk i Trondheim. I tillegg holder han jevnlig kurs og foredrag. Han henter gjerne mat rett fra naturen, og er opptatt av økologisk dyrking og permakultur. Andreas var en av grunnleggerne av Kneiken Felleshage, en felleshage på Bakklandet i Trondheim, startet opp i 2015. Siden dette har han tatt sertifisering i permakultur (PDC) med fordypning på sesongmat, tarmhelse og bærekraftig livsstil. På markedet vil Andreas ta med seg et utvalg av fermenterte grønnsaker. Curtido, Kimchi og Sauerkraut er alt som skal til for å gjøre den norske maten litt mer spennende. Kom for å få smaksprøver, kjøp et lite glass eller slå av en prat om fermentering mat og helse. Få smaken av et utvalg fermenterte grønnsaker. Curtido, Kimchi og Sauerkraut er alt som skal til for å gjøre den norske maten litt mer spennende.

  Brave New Lines et relativt ferskt designstudio med base i Oslo og Trondheim. Deres målsetning er å lage produkter med karakter, som er enkle å produsere ved hjelp av lokalt tilgjengelige råvarer/komponenter. Produktene produseres lokalt rundt om i landet. Nylig lanserte Brave New Lines Toad, en liten krakk laget av norsk furu, der understellet tar i bruk overskuddsmaterialer fra øvrig produksjon. Krakken kan både stables og flatpakkes, og henter inspirasjon fra gatematkulturen i Sørøst-Asia. Den er lett og stabil og egner seg godt i hjemmet som tilskudd til lave sittegrupper (sofa etc.), men også som et fleksibelt møbel til spisesteder/kaféer/foodcourts med enkel servering.

  Nii Amarh kommer fra Ghana og vil under SolMarked på @RosendalTeater 1. Desember holde kurs i den Ghanesiske dansestilen Kpanlogo. Nii er profesjonell danser og har danset i grupper som “Kusun Ensemble” og “African Heritage”. Han er også en erfaren musiker og peuksjonist. Og har grunnlagt Agoo Dance Company og organisasjonen Ago-Bii Nii Cultural Art i Ghana og organisasjonen Rythm and Move i Norge. Under SolMarked vil Nii holde kurs for de som ønsker i Kpanlogo som hadde sitt opphav blant Ga-folket i Ghana på 60-tallet, i tiden etter Ghanas frigjøring fra Britiske kolonimakter. Ga er en folkegruppe fra kystområdene i og rundt hovedstaden Accra men i dag danses og spilles Kpanlogo over hele landet. Kpanlogo-dansen utføres ofte lavt til bakken, med bøyde knær og bøyd rygg.

  Bieffekten drives av Sigrid B. Døsvik og arbeider med urbant biehold der kjernevirksomheten er å fadre ut bikuber til ulike bedrifter, barnehager, skoler og andre formidlingsarenaer. Gjennom dette er målet å skape økt kunnskap, synlighet og bevissthet om viktigheten av bier og pollinering som økosystemtjeneste, samtidig som biene bidrar rent konkret med pollinering av blomstene i nærområdet der de bor. I tillegg til de biene som bor ute hos ulike bedrifter, barnehager og skoler har Sigrid også noen "hjemme-bigårder" for interessen, læringen og trivelighetens skyld. På markedet på Rosendal 1. desember vil det være honning til salgs fra bigården på Bakklandet, som biene altså har samlet fra blomstrende trær og andre planter i nærområder som Midtbyen, Møllenberg og Småbergan.

  Antje har med seg ulike stjerner i papir og strå. Antje er vokst opp i en region i Tyskland som heter Erzgebirge, hvor det lages masse julepynt. Begeistringen for å brette stjerner kommer nok derfra, men også fra opphold i Kina, hvor Antje ble kjent med origami. Til SolMarked har Antje med seg ulike typer stjerner i papir og strå, både tradisjonelle og litt mer moderne. Få tak i ulike stjerner i papir og strå inspirert av julepynt fra Erzgebirge og origami fra Kina.