EN
Meny

Trondheim - en kunstby?

En panelsamtale under Kulturnatt Trondheim

Er trøndere egentlig modne for å gjøre kunstbyen til sin?

Varighet: 2 timer inkludert pause
Internasjonale utmerkelser, nasjonale priser, stadig nye institusjoner og hakaslepp hos turister - noe har skjedd med kunsttilbudet i Trondheim. Men er trøndere egentlig modne for å gjøre kunstbyen til sin? Hva med institusjonene selv, er kunstbyen en del av vår selvforståelse? Velkommen til panelsamtale!

Kunsthall Trondheim har de siste årene posisjonert seg internasjonalt, K.U.K. har gitt unge kunstnere en ny kuvøse, snart åpner en helt ny institusjon i det gamle postbygget og Rosendal Teater har gitt levende kunst et sosialt tilholdssted i Østbyen – nå i eget eie, takket være fremsynte lokalpolitikere. Folk som kommer til byen får hakaslepp av kunsttilbudet vi har her, men som institusjoner opplever vi ofte at det er utfordrende å finne veien til et mangfoldig og trofast publikum.

Hvordan skjedde dette? Hvordan kan forholdsvis små institusjoner i lille Trondheim – teknologibyen – plutselig befinne seg på lister over verdens beste utstillinger og hanke inn flere prisnominasjoner enn nasjonale teatre? Samtidig som vi som bor her ikke nødvendigvis har kunstbyen som en del av vår selvforståelse?

Vi har en teori. Det synes å være en internasjonal trend at ambisiøse foregangsmennesker tiltrekkes av mindre byer fordi de er trette av å drukne i storbyens larm. Potensialet er større, kontakten med faktiske mennesker lettere og nærere, og ikke minst er det kreative rommet større når byråkratiet og institusjonen er mindre og tradisjonen mindre styrende. Nye veier graves. Samtidig har den lokale kulturjournalistikken krympa i flere år, og som institusjoner har vi kanskje heller ikke snakket nok på tvers til å evne et felles løft, finne en stemme og et språk som når ut til folk.

Hva kan vi i fellesskap som kunstinstitusjoner, medieplattformer, politikere og individer gjøre for å møte denne utfordringa? Hvordan kan vi bygge en mytologi som både vi og publikum hører hjemme i? Hvordan kan vi spille på lag med kunstnerne i utviklinga fremover for å få flere til å bli her? Og er trøndere egentlig modne for å gjøre kunstbyen til sin? Er vi?

Velkommen til panelsamtale på Rosendal Teater! Samtalen er en del av Kulturnatt Trondheim, og finner sted 16. september 2022 fra klokken 19-21.

Paneldeltakere:

Mishi Foltyn, kunstner, kurator og skribent født i New Zealand, og bosatt i Trondheim, hvor hun jobber mye med kunst i byrommet.

Alexander Roberts, teatersjef ved Rosendal Teater, innflyttet brite som innen Trondheim bodde 8 år på Island og drev Reykjavik Dance Festival.

Marit Album Kvernmo, direktør for Posten Moderne, et kunstmuseum med internasjonale ambisjoner under utvikling i det gamle postbygget i Trondheim sentrum.

Tommy Olsson, kunstner, kurator, kunstkritiker og musiker, utdannet blant annet ved kunstakademiet i Trondheim og nylig innflyttet til byen.

Christianne Bauck-Larssen, Leder av kultur-, idrett- og friluftslivkomiteen hos Trondheim kommune og Høyre-politiker

Medvirkende
Marit Album Kvernmo Direktør, Posten Moderne (museum under bygging i det gamle postbygget)
Mishi Foltyn Billedkunstner med stort engasjement for byrommet
Tommy Olsson Kunstner, kritiker, kurator og musiker
Alexander Roberts Teatersjef ved Rosendal Teater
Christianne Bauck-Larssen Leder kultur-, idrett- og friluftslivkomiteen hos Trondheim kommune, Høyre-politiker
Carl Martin Rosenkilde Faurby Programkurator ved Kunsthall Trondheim, og leder samtalen
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen