EN
Meny
S j u
k j a p p e :
R ø d t
Magni Fjørtoft Svarstad er 3. kandidat på Rødts liste i Trondheim, og mener at kommunen må prioritere det frie kunstfeltet i mye større grad enn man gjør i dag.

Rosendal Teater har sendt av gårde sju kjappe spørsmål til ni av Trondheims politikere for å gjøre oss velgere litt klokere på hvem vi skal stemme på - og på hvor partiene står når det kommer til kunst og kultur. Her har Rødts Magni Fjørtoft Svarstad (3. kandidat) gitt sine svar.

1. Vi starter lett. Helt ærlig: Kultur eller fotball?

- Fotball er også kultur, men de eneste kampene jeg går på er Trygg/Lade 2015-årgangen sine. Så svaret er nok kultur.

2. Hvorfor skal vi som brenner for kunst og kulturlivet i Trondheim og Trøndelag stemme på deg og ditt parti?

- Fordi både jeg og Rødt brenner for kultur! Kultur har en verdi i seg selv, og det er viktig med en sterk offentlig støtte til kulturfeltet for å sikre et levende og mangfoldig kulturliv. Vi ønsker at musikere, kunstnere og andre kulturaktører skal ha lyst til å leve, bo og skape i Trondheim. Om vi skal lykkes med det må kommunen prioritere det frie kunstfeltet i mye større grad enn man gjør i dag, og Rødt ønsker derfor et betydelig kulturløft.

I programmet forplikter vi oss til å jobbe for

- Trygge og forutsigbare støtteordninger for arrangører og utstillere.
- Styrking av kulturstipender, etableringsstipend og stipend til stimulering av vennskapsbysamarbeid.
- Egne kommunale budsjettposter for den kulturelle spaserstokken og den kulturelle skolesekken.
- At kommunen gir fast støtte til lavterskel-aktører som AKKS og Feminist-huset Trondheim, samtidig med at støtten økes til aktører som Trondheim kunstforening, Litteraturhuset, Midtnorsk jazzsenter og Kosmorama.
- Økt kommunal støtte til lokale arrangement.
- At Kunstindustrimuseet og Trondheim Kunstmuseum sikres gode lokaler for framtida.
- At kommunen må sikre rimelige lokaler for atelier og verksted.
- Økt støtte til kulturskolen slik at den gjennom redusert pris og ei friplassordning kan gjøre tilbudet mer tilgjengelig.

3. Hva er din hjertesak?

Egentlig er min hjertesak veldig bred - det handler om kampen mot forskjells-Norge i alle dens former. I den tiden vi er i nå, der alle utgifter blir høyere og lønningene ikke holde tritt, er en av de viktigste tingene vi kan gjøre å sørge for at alle skal ha et trygt sted å bo uten at det koster skjorten. Da må vi blant annet ha makspris på husleie og en ikke-kommersiell boligsektor.

4. Hjelp oss velgere: Hvor går egentlig de største skillelinjene mellom partiene når det kommer til kunst og kultur i lokalpolitikken?

De største skillelinjene handler om tilgangen til kultur. Rødt mener at kultur skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomi, både som utøver og publikum. For eksempel der høyresiden vil ha flere private kulturskoler, vil vi ruste opp og gjøre den kommunale kulturskolen mer tilgjengelig.

5. Hva er din egen mest minneverdige kunstopplevelse?

Det står mellom Cats i London da jeg var 14 år og da jeg ble slått ned på en fantastisk Dropkick Murphys konsert etter litt for entusiastisk moshpitting.

6. Hvorfor trenger vi kunst?

La meg først bli litt svulstig:

Kunst er menneskets unike måte å avdekke verden for oss selv og hverandre på. Et maleri, et stykke musikk, en statue eller en installasjon gjør på sitt beste at vi forstår og ser ting på nye måter. Eller at det fanger følelser og tanker i oss som ikke er lett å sette ord på. I kunsten får vi levd andre liv som om de var våre egne, vi får ta del i de store følelsene og vi får avdekket vår menneskelighet.

Og så litt mindre svulstig, men også viktig: Kunst er gøy, og det å være sammen med andre i møte med kunst gir glede. Og hvem vil vel ikke ha glede i livet sitt?

7. Fortell oss: Hvorfor stiller du til valg?

Jeg er kjempebekymret for de økende forskjellene. Det gode i samfunnet vårt, med historisk lav ulikhet, høy tillit til hverandre og velferdsrettigheter, er et resultat av venstresidens og arbeiderbevegelsens politikk og kamp. Nå, når vi ser en økende ulikhet og mer fattigdom, er det viktigere enn på lenge å kjempe for hverandre. Da kan vi få til å både utvide de velferdsgodene vi har, samt at det også mulig å møte hverandre med tillit for å løse de andre store problemene i vår tid, der klimakrisen er den viktigste.

Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen