EN
Meny
Beauty

vástádus eana – the answer is land

av Elle Sofe Company / Elle Sofe Sara (SÁ/NO)

Varighet: ca. 70 min
Fellesskap og slektskap mellom mennesker og naturen er hovedtemaene i denne dansejoikeforestillingen av Elle Sofe Sara.

NB: forestillingen starter i Lademoenparken klokken 19.00 med en utendørssekvens som varer i ca. 20 minutter før forestillingen fortsetter innendørs på teateret.

Folkemusikken joik er det bærende elementet i forestillingen. Det skaper en sjeldent kraftfull og vakker opplevelse, som blir igjen lenge etter at de siste tonene har fadet ut.

Forestillingen er laget med og for de syv kvinnelige utøverne, som alle er anerkjente dansere og joikere. De kommer fra ulike bakgrunner og livserfaringer, og bringer med seg sin egen historie og stemme inn i verket. Sara, som omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge, er opptatt av intensjonen bak bevegelse - blikk, timing, retning og intensitet - og tilstedeværelsen på scenen. Koreografien er inspirert av demonstrasjoner, samiske åndelige praksiser og formasjonsdans.

vástádus eana – the answer is land er laget for Festspillene i Nord-Norge, der Sara var festspillprofil. Den flerstemte joiken er spesialskrevet for dette stykket av komponist og professor i joik, Frode Fjellheim. Her viser Fjellheim bredden i joik som et musikkuttrykk og utvider definisjonen av hva den samiske tradisjonsmusikken virkelig kan være.
Sara omtales som én av de mest interessante og viktige koreografene i sin generasjon i Norge. Koreografien er inspirert av demonstrasjoner, samiske åndelige praksiser og formasjonsdans.

Før forestillingen på fredag 25. november, kl 17:30 blir det en berøringsvisning for personer med synshemning. Les mer og meld deg på


Presenteres av DansiT i samarbeid med Dansenett Norge


Om kunstneren:

Elle Sofe Sara er en av de mest interessante og toneangivende koreografer i Norge for tiden. Hun vokste opp, og bor fortsatt i Guovdageaidnu Finnmark. I tillegg til å jobbe som koreograf, har Sara laget flere prisvinnende kortfilmer og dokumentarer. For tiden arbeider hun med en helaftens spillefilm som blir verdens første samisktalende joikemusikal.

Arbeidet til Sara tar for seg tilsynelatende hverdagslige ting i det samiske samfunnet. Hun finner fram til ritualer, kulturarv og sedvaner som har unnsluppet fornorskningsprosessen og forblitt en del av den samiske hverdagen. I verkene hennes møtes fortid og fremtid.

Selv om verkene til Sara oppleves som lekne, så tar de ofte opp tabubelagte temaer som traumer, misbruk og selvdrap. Med bakgrunn i det Samiske, et av mange urfolk i verden, så søker Sara samarbeid med andre som gjenkjenner seg i tematikken. Sara har jobbet med flere internasjonale samarbeidspartnere som Liu Chi (Kina), Wimme (Finland) og Lana Hansen (Grønland). Hun var også med på å etablere Dáiddadállu, et samisk kunstnerfellesskap.

Når Elle Sofe Sara ikke jobber med koreografi og film, er på reise eller arbeid, så finner du henne ute der hun merker reinsdyrkalver med barna eller leser dyrespor i snøen.


Medvirkende
Originalbesetning: Kaisa Balto, Olga-Lise Holmen, Grete Daling, Sara Marielle Gaup Beaska, Emilie Karlsen, Nora Svenning, Julie Moviken
På scenen i Trondheim: Kajsa Balto, Julie Moviken, Olga-Lise Holmen, Sara Marielle Gaup Beaska, Marianne Kjærsund, Nora Svenning, Grete Daling
Koreograf: Elle Sofe Sara
Musikk: Frode Fjellheim
Scenografi: Elin Melberg
Kostymer: Elle Sofe Sara og Ramona Salo
Co-koreograf: Alexandra Wingate
Dramaturg: Thomas Schaupp
Lysdesign: Øystein Heitman
Lysmester: Anniell Olsen
Lyd: Eivind Steinholm
Turnéleder: Ingvild Kirkvik
Produsenter: Maiken Garder, Siri Børs-Lind, Nordberg Movement
Bilder: Antero Hein/Hein Creations
Co-produsenter: Festspillene i Nord-Norge, Norrlandsoperan, Tanz im August
Samarbeidspartnere: Davvi – senter for scenekunst, Beaivvás Sámi Nasjonalteater, Hålogaland teater
Støttet av: Sámediggi, Norsk kulturråd, Nordisk kulturkontakt, Troms og Finnmark Fylkeskommune, Fond for Lyd og Bilde, Dáiddafoanda, Sámiráddi, Spenn
Billettpriser
Nivå 1 250,-
Nivå 2 200,-
Nivå 3 150,-
Nivå 4 100,-
Nivå 5 75,-

Mer du ikke vil gå glipp av

Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Bli rosendalianer

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen