Tonje Wik Olaussen er kuraterende produsent og prosjektleder for Avslappa Spillested-satsingen, og forteller litt om hvordan arbeidet foregår.
Hvordan jobber Rosendal Teater med å bli avslappa spillested?
I første omgang handler det om å legge inn en skikkelig innsats i å luke ut barrie- rer som hindrer enkelte fra å gå i teateret. Dette kan være fysiske hindringer, som manglende rullestoltilgang, eller mangel på tilrettelegging under forestillinger og arrangement for folk med nedsatt syn eller hørsel. Men det kan også handle om holdninger og tanker man har om hva en annen person er eller ikke er i stand til å gjøre. Ved å identifisere disse barrierene kan vi tilrettelegge for tiltak som gjør tea- teret mer åpent og inkluderende for alle.
Hvordan strukturerer dere arbeidet med det?
Vi jobber med det i alt av teaterets drift, for å skape forhold som er mer tilgjengelig for mennesker med ulike behov. For å få til en helhetlig endring på alle nivåer, ser vi på seks områder der vi kan skape reell tilgjengelighet:
1. Tilgang til bygningen og rommene vi bruker: Vi jobber for at alle fysiske områder skal være tilgjengelige.
2. Programvalg og programmering: Vi vurderer hvem vi inviterer, hvem som velger programmet, og hvilke historier som blir fortalt.
3. Organisasjonsstruktur og drift: Vi jobber for at vår organisasjon og team reflekterer et inkluderende perspektiv.
4. Digitale plattformer: Vi tilpasser nettsider og sosiale medier, slik at informasjonen er tilgjengelig.
5. Relasjoner til publikum, ansatte og frivillige: Vi prøver å skape et miljø som er åpent, inkluderende og støttende.
6. Forankring i lokalsamfunnet: Vi lytter til og involverer oss i samfunnet, med et fokus på sosial inkludering.
Hvorfor er dette viktig?
Kunst og kultur skal være tilgjengelig for alle, men mange opplever hindringer – både fysiske og mentale – som gjør at de blir ekskludert. Vår avslappa tilnærming handler om å gjøre teatret til et sted der så mange som mulig kan oppleve kunst, uavhengig av funksjonsevne. Vi håper dette kan skape en mer inkluderende og mangfoldig teateropplevelse for alle.
Hva er de største utfordringene?
Den største utfordringen er tiden det tar – et slikt prosjekt krever langsiktig arbeid og ressurser. Vi skulle gjerne hatt noen dedikerte til å følge opp dette på fulltid. Vi ser også at selv om folk er positive til initiativet, tar det tid før slike nye konsepter blir en naturlig del av språket og dagligtalen. Eksempelvis er ikke alle kjent med hva en synstolkning innebærer, så det er fortsatt en læringskurve, både for oss, publikum og alle de vi jobber med.
Hvordan kan andre teatre jobbe med avslappa spillested?
Det beste rådet er rett og slett å begynne! Vi startet med en pilot under Bastardfesti- valen i 2023, og lærte mye ved å prøve ut forskjellige tiltak. Man trenger ikke sette en merkelapp som avslappa spillested hvis man tenker det blir for mye, men tankegangen rundt de seks nivåene er et godt sted å starte. Vi er selv fortsatt i en læringsprosess, og oppsøker andre, kloke aktører som har mer erfaring enn oss, og forsøker å lære av dem. Vi holder også gratis nettsamlinger med støtte fra Balansekunst kalt Relaxed Conversations, der erfarne kunstnere og organisasjoner deler sine erfaringer. Der kan hvem som helst ta del og lære sammen med oss.
Hva er visjonen for avslappa spillested fremover?
Vår visjon er at både scenekunstkompa- nier, samarbeidspartnere og kunstnere nasjonalt og lokalt skal ta del i arbeidet. Målet er at hele økosystemet vårt – kunst- nere, partnere, ansatte og publikum – jobber sammen for å skape et teatertil- bud som er åpent og tilgjengelig for alle. Vi tror på en felles innsats for å få dette til å fungere i praksis. Vi jobber nå med fire kompani som utvikler sine tilgjenge- lighetstiltak i forestillinger/festival som skal skje på Rosendal i vår. Hold gjerne utkikk etter det spennende arbeidet som LiLi Re, Armin Hokmi, Yaniv Cohen og nyMusikk Trondheim gjør med tilret- telegging. Dette arbeidet er også mulig med støtte vi fikk fra Balansekunst.
Klikk her for å lese mer om Avslappa-arbeidet til Rosendal Teater.
Foto: Hallvar Bugge Johnsen
Besøk oss
Rosendal Teater
Innherredsveien 73
7068 Trondheim
Få med deg det som skjer i tide!
Design og nettside av Skogen