EN
Meny

Når det jeg egentlig vil er at du skal holde rundt meg

Av Katja Lindeberg produksjoner

Den norske majoritetsmannen settes under lupen i en varm, naken og morsom forestilling der vi undersøker vår tids mannsnormer og ideal.

Varighet: ca 90 min
Språk: Norsk
tirsdag 28. januar 19:00
Sal 1
onsdag 29. januar 19:00
Sal 1
Finnes det en kjerne i det å være mann, noe vi kan enes om eller finnes det kun paradokser, motsetninger og ulikheter? Er mannsrollen så fri og romslig som vi skal ha det til? Og hva tjener det egentlig til å snakke om roller, når vi helst ikke vil defineres av dem?

Utforskning av tematikk rundt kjønnsroller og selvbilde har vært en rød tråd i Katja B. Lindebergs kunstnerskap, tematisert i flere forestillinger for både barn og voksne. Med publikumssuksessen ”Bare en våt munn” (2018) tok Lindeberg for seg kvinnen. Dette er oppfølgeren: Ei forestilling om sosialt konstruert maskulinitet og mannlige erfaringer knyttet til det å være mann i dagens Norge.

I denne forestillingen presenteres vi for en blanding av kjønnssymbolikk, populærkulturelle klisjeer og ærlige betroelser til publikum om det å være mann i dag. Tre mannlige skuespillere i en klisjefull mancave, med en kvinnelig fasilitator som studerer dem. I denne laboratoriesettingen slipper de ikke unna hverken hverandres, publikums eller kvinnens blikk. Mannsrollen snus opp ned og forestillingen utforsker sårbarhet, utsatthet, forventninger og fordommer.

Konseptet skaper en utsatthet og sårbarhet hos mennene. Idealene og forventningene er mange, skapt av både mennene selv, kvinnen og samfunnet.  Inne i mancaven slipper de ikke unna verken hverandres, publikums eller kvinnens blikk, og mannsrollen snus opp ned.

Tekstmaterialet til forestillingen er hentet direkte fra et tjuetalls personlige dybdeintervju og samtaler med menn av ulik alder og bakgrunn, og fra kompaniets egne undersøkelser. De har reist på mannskonferanse til Berlin, deltatt på dragking workshop og vært på jakt, snekret man cave og snakket om følelser – alt for å komme nærmere hva det vil si å være mann i dag.

Forestillingen hadde Premiere ved Rosendal Teater i 2023 og ble vist ved Black Box Teater i 2024 og mottok spesielt gode tilbakemeldinger fra et ungt publikum. Unge menn ga uttrykk for et savn etter å dele erfaringer knyttet til mannsrollen og forestillingen opplevdes svært viktig. Etter de siste årenes økende bevissthet rundt representasjon, minoriteter og maktstrukturer i samfunnet, reflekterer vi mer og mer over hvordan vi selv og gruppen/gruppene vi tilhører samspiller med andre. Men selv om det stadig dukker opp nye diskusjoner om mannsrollen og menns psykiske helse, opplever vi at menns kjønnsrolleutfordringer kan bli glemt, bagatellisert eller skaper polarisering.

Kunstnersamtale onsdag 29. januar

Etter forestilling 29. januar vil det foregå en kunstnersamtale med Katja Brita Lindeberg. Samtalen vil modereres av daglig leder Carl Martin Rosenkilde Faurby ved Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Innholdsbeskrivelse

Blinkende lys, bruk av røyk, Lydkontentum - pistolskudd, rekvisitt-skytevåpen, temaer som sex og selvmord diskuteres.

Rosendal Teater programmerer arbeid som utfordrer hva scenekunst kan være, hvor den foregår og hvem som skal lage den. Vi jobber med stemmer som høres sjeldnere enn andre, som er marginaliserte og alternative. Alt dette gjør at forestillingene ofte kan være utfordrende i sitt innhold og uttrykk. Hvis du har behov for å forlate forestillingen underveis, så har vi lav terskel og stor forståelse for dette. I andre etasje finner du en avslappa sone, hvor du kan trekke deg tilbake. Les mer om avslappa sone og tilgjengelighet her.

Medvirkende
Konsept, manus og regi Katja Brita Lindeberg
På scenen Joakim Thrane, Benjamin Lønne Røsler, Per Magnus Barlaug og Katja Brita Lindeberg
Komponist Arnfinn Killingtveit
Kostymer Jenny Hilmo Teig
Lys- og videodesign Eirik Brenne Torsethaugen
Scenografi Jørgen Sellevold, Katja Brita Lindeberg og Eirik Brenne Torsethaugen
Dramaturg/Rosendal teater Guro Hustad Stugu
Produsent Katja Brita Lindeberg
Bidragsytere - workshopsholdere Saila Hyttinen (tekstarbeid), Taneli Törme og Jannik Elkær (arbeid med koreografi) og Katinka Steensgard (workshop i dragking)
Co-produsent Rosendal teater og Black Box Teater
Samarbeidspart Dansit
Produksjon av forestillingen var støttet av Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fritt Ord, Seanse, Trondheim kommune og Trøndelag fylke
Gjestespill ved Rosendal teater jan 2025 er støttet av Fond for utøvende kunstnere og Fond for lyd og bilde
Billettpriser
Betal det du kan 1 280,-
Betal det du kan 2 230,-
Betal det du kan 3 160,-
Betal det du kan 4 110,-
Betal det du kan 5 80,-
Solidaritetsbillett 400,-
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater

Innherredsveien 73

7068 Trondheim

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen