EN
Meny

Mistanken - stillhetens pris

av Nina Wester / Turnéteatret i Trøndelag

Varighet: 90 min.
fredag 22. november 19:00
Sal 1
lørdag 23. november 13:00
Sal 1
Hvis du mistenkte et mord, ville du varslet? Hva om ingen trodde deg?

I 1983 ble sykepleier og sykehjemsbestyrer Arnfinn Nesset dømt for å ha drept 22 mennesker på et sykehjem i Orkdal. I over 10 år hadde kvinnene som jobbet sammen med ham hatt mistanke om at det skjedde ting, og varslet om dette, uten å bli trodd. Da rettsaken startet ble de utsatt for massivt press fra Nessets forsvarere og fra media. Etter at rettssaken var avsluttet ble det lagt lokk på saken, det skulle ikke snakkes mer om. Kvinnene satt alene og med stor skyldfølelse, over at de ikke hadde gjort nok.

Nesset-saken er Norgeshistoriens største drapssak. I 2004, etter 12 år i fengsel, hadde Arnfinn Nesset sonet ferdig dommen og lever i dag et liv i frihet under nytt navn. Kvinnene som vitnet mot Nesset, fikk aldri en ny start og har levd med konsekvensene av å varsle siden saken ble rullet opp. 40 år etter Nesset-saken er varsling fortsatt en risikosport. Studier viser at 2 av 10 varslere opplever å bli sanksjonert, mens 4 av 10 opplever at det ikke fører fram[1]. De personlige og profesjonelle kostnadene er høye, og et stadig mer individfokusert medielandskap øker kostnadene for varsleren.

Gjennom norgeshistoriens største drapssak ser «Mistanken» på hva det koster å heve stemmen og hvilken pris vi betaler for å la stillheten råde.

Forestillingen er basert på intervjuer med personer som jobbet på sjukeheimen, dokumentarfilmer, medieoppslag, rettsnotater og avhørsprotokoller. På scenen står fire skuespillere, som vever personer og tider inn i hverandre og stiller spørsmål som er vanskelig for mange å svare på.

Tidslinje Nesset-saken

1976: Arnfinn Nesset ble ansatt som bestyrer på Orkdal Sjuke- og Aldersheim.

1977: Ifølge dommen begår Arnfinn Nesset det første drapet med Curacit. Mot slutten av året blir det avdekket en rekke mistenkelige dødsfall og på det meste ble 60 mistenkelige dødsfall etterforsket.

1980: I november ble det oppdaget at Nesset samlet store mengder Curacit. Curacit er et legemiddel som lammer skjelett- og respirasjonsmusklene.

1981: I februar kontaktet fylkeslegen i Sør-Trøndelag politiet. I mars blir Nesset innkalt til avhør. Han tilstår totalt 27 drap.

1983: Arnfinn Nesset ble dømt for 22 av 25 drap, og dømt til 21 års fengsel.

1993: Arnfinn Nesset blir overført til fri soning.

2004: Arnfinn Nesset ble løslatt.

Nina Wester tilbake til Turnéteatret

Turnéteatret i Trøndelag er stolte over at Nina Wester er tilbake ved teatret. I 2022 dramatiserte og regisserte hun «IDIOT!», en forestilling som Trønderavisas anmelder ga terningkast 6, og omtalte som en forestilling som «røsker i hjertet og sjel.» Nina Wester ble nominert til to heddapriser for forestillingen i kategoriene beste scenetekst og beste regi. Til å lage «Mistanken» har hun med seg scenograf og kostyme- og maskedesigner Daniel Åkerström Steen, lysdesigner Geir Ola Brattaker og lyddesigner Magnus Børmark.

Betal-det-du-kan gjelder ikke på denne forestillinga, da forestillinga presenteres av ekstern arrangør.

Innholdsbeskrivelse

Utgangspunktet for forestillingen er en sak som er omtalt som Norgeshistoriens Største Drapssak – Nesset-saken – fra Orkland.

Turnéteatret i Trøndelags inngang i denne saken – er med fokus på varslerne. De som arbeidet på sykehjemmet der drap av eldre ble gjort – og om at de ikke ble trodd da de begynte å mistenke drap. Disse varslerne ble også hardt presset av forsvarsadvokaten under rettssaken, noe stykket kommer til å iscenesette.

Forestillinga er ikke ferdig produsert, men det vil sannsynligvis bli snakket om død og drap i stykket. Det er per dags dato ikke planlagt å vise drap på scenen.

Medvirkende
Nina Wester Dramatiker og regissør
Kristim Bjørn Dramaturg
Daniel Åkerström Steen Scengraf, kostymedesigner og maskedesigner
Geir Ola Brattaker Lysdesigner
Magnus Børmark Lyddesigner
Med:
Line Heie Hallem
Ingunn Beate Strige Øyen
Elisabeth Matheson
Tore B. Granås
Foto: Tibe
Billettpriser
Ordinær 370
Honnør 340
Grupp (flere enn 5) 340
Sykepleierforbundet 330
Scenekort 270
Student 185
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen