EN
Meny

Operakafé på Rosendal: Liv, Død og Kjærlighet

av Operavennforening for Skeive Stemmer, Operakafé på Rosendal og Rosendal Teater

tirsdag 28. mai 19:00
Rosendal Kafé

Dørene åpner kl.18.30
Konsert begynner kl.19.00

Adgang for rullestolbrukere - ledsagere gratis med bevis. Vennligst gi beskjed til arrangør.

Program:
Del 1: Dødens Sanger og Danser: av Modest Mussorgsky, 1875
En syklus med fire sanger arrangert for piano og sopranstemmer. Lullabye, Serenade, Trepak og Field Marshall

Del 2 : Består av sang og dans til musikk av Edvard Grieg, som tematisere liv, ungdom og kjærlighet.

Dødens sanger og Danser:
Modest Mussorgsky var en russisk komponist, en av gruppen kjent som "The Five". Han var en innovatør av russisk musikk i den romantiske perioden. Han strebet etter å oppnå en unik russisk musikalsk identitet, ofte i bevisst strid med de etablerte konvensjonene innen vestlig musikk. Mange av verkene hans var inspirert av russisk historie, russisk folklore og andre nasjonale temaer Mussorgsky var på mange måte en outsider i sin samtid, utstøtt av kritikere, andre komponister og egne kolleger. Han forholdt seg ikke til dagens normer innen musikk, og ble ofte foraktet eller latterliggjort.

Edvard Grieg (1843–1907) var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk. Kjent for sanger som. En svane, Jeg elsker dig, Lys Nat, Møte, Solveigs vuggevise, Vond dagmfl.

Knut Erik Jensen (han/ham), er en anerkjent solo pianist i sin egen rett, og har vært medvirkende i utviklingen av hele konseptet på Operakaféen på Rosendal, fra dag én. Dette har vært et sted hvor publikum utfordres, lite kjent musikk spilles, og marginaliserte fritenkere løftes frem i lyset.. Knut Erik har en stor interesse for russisk musikk, og har lenge ønsket å fremføre dette stykke, skrevet av Modest Mussorgsky. I 1875. Det er en flott syklus som gjøres sjelden, og det er en egen versjon laget for piano og sopranstemmer.

Han er fast ansatte ved Musikkinstituttet, NTNU som pianolærer og Assistant professor. Han er en av de mest ettertraktet akkompagnatør, coach og pianister i Trøndelag, og spiller ofte med Opera Trøndelag, TSO og Opera blant mange flere, (født 6. mars 1981 på Hell) er en norsk pianist som særlig har tolket Aleksandr Skrjabin og Edvard Grieg. Jensen vokste opp i Selbu, og er per 2011 bosatt i Palm Springs i California, USA.

Han studerte klassisk piano ved Musikkonservatoriet i Trondheim (under blant andre Mona Spigseth og Jørgen Larsen). Her avla han også sin mastergrad i russisk musikk, hvor han som avsluttende eksamenskonsert framførte Skrjabins klaverkonsert i fiss-moll med Trondheim Symfoniorkester. I denne perioden tok han også undervisning hos Håvard Gimse.I studieårene turnerte Jensen med fiolinisten Bjarne Fiskum og cellisten Anne Lise Fagerli i en oppsetning av russisk kammermusikk. Han har også turnert med klezmer-orkesteret Kilombo, vært studiomusiker og arrangert musikk for trekkspillensembler.Julaften 2005 framførte han «Geistliches Wiegenlied» av Brahms med mezzosopranen Randi Stene i en NRK1-sending fra Nidarosdomen.[1] I 2007 turnerte han i USA og Canada med en soloforestilling om Edvard Griegs liv og musikk. To år senere oppførte Jensen forestillingen Nordic Elegance 35 ganger i USA. Han har også spilt Griegs klaverkonsert i a-moll med flere orkestre, og opptrådt med blant andre Janne Berglund.[2] . dette har resultert i flere plateutgivelser.

Eirik Krokfjord (han/ham) er en dramatisk baryton fra Lørenskog. Han har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole, men har siden studert med Yngve Søberg og Luis Ledesma og siden 2023 jobbet med Brian Jauhiainen.

Som konsertsolist har han opptrådt med Oslo-Filharmonien, Accademia Bizantina, Capella Vitalis Berlin, Orquesta Sinfónica de Michoacán, Det Norske Blåseensemble, KORK, Det Norske Solistkor, og mange ganger med Barokkanerne, med dirigenter som Herbert Blomstedt, Alessandro Tampieri, Jorge Parodi, Alexander Humala, Grete Pedersen, Rolf Gupta og Ari Rasilainen.

Hans mangslungne erfaring som scenekunstner innbefatter også opptredener i Strindbergs Et drømspill på Nationaltheatret, i Rom for Dans' danseteaterforestilling Underlandet, og gjort konserter på tidligmusikkfestivalen Semana de Música Antiga i Brasil.

Repertoaret strekker seg fra Wagner til renessansemonodi, men også nyere musikk - som Sir Peter Maxwell Davies’ Eight Songs for a Mad King, Dominick Argentos The Andrée Expedition, tittelrollen i Ståle Kleibergs opera David & Bathsheba, samt flere urframføringer av Martin Ødegaards musikk med Ensemble Aksiom og dirigent Kai Grinde Myrann.

På operascenen har Krokfjord spilt blant annet Scarpia i Puccinis Tosca, Nick Shadow i Stravinskijs The Rake’s Progress, tittelrollen i Puccinis Gianni Schicchi og Leporello i Mozarts Don Giovanni. Krokfjords Scarpia ble beskrevet som “et uforglemmelig portrett av en maktfullkommen fascist” i Sydsvenskan og “fullstendig lysende… så jævla bra!” av Radio RFSL. Han har videre blitt beskrevet som “minneverdig” av Bachtrack.com, som “en fryd å høre på” i Dagbladet,

Thea Brix (hun/henne) er sopran fra Trondheim. Hun fikk sin mastergrad ved Operahøgskolen i Oslo våren 2023, og har tidligere en bachelor fra Musikkonservatoriet i Trondheim. På Operahøgskolen har hun gjort roller som Giulietta i Hoffmanns eventyr, Fiordiligi i Così fan tutte, Arminda i La finta giardiniera og Elisabeth i Tannhäuser. Hun trives best i det større sopranfaget, og vil presentere både arier og lieder av blant andre Wagner og Strauss. Dette blir hennes andre gjesteopptreden for Operakafé på Rosendal, hun debuterte i I Høstens Tid, november 2023 turnert med klezmer.Andrea Winsnes, hun/henne Danser, koreograf og produsentAndrea Winsnes er en dansekunstner med en spesiell interesse for improvisasjon, partnering og alternative scenerom. Hun har en BA i samtidsdans, og har siden 2018 medvirket i egne og andres prosjekter. Blant annet har hun danset for Elle Sofe Company og Kari Hoaas Productions. I dag er hun basert i Trondheim og jobber fast med Danselaboratoriet, Danseteateret og Praxis Trondheim i tillegg til andre kunstneriske prosjekter og oppdrag.

Anne Marit Ligaard (hun/henne), tangodanser, instruktør og medlem av Danselaboratoriet siden 2010. For Anne Marit er dans et frigjøringsprosjekt der alt av bevegelser og følelser kan ta plass. Hun driver tangoskolen Tangotango sammen med sin dansepartner i Oslo der de har undervist tusenvis av elever. Som tango-instruktør legger hun vekt på sammenhengen mellom samspill og eget uttrykk. Hun danser i Danselaboratoriet fordi det er gøy og oppleves som dypt meningsfullt.

Dette prosjektet egner seg til å tolke både sanger og danser. Derfor inviterte vi koreograf og danser, Andrea Winsnes som er fast tilknyttet Danseteater og Danselaboratoriet, til et samarbeid. Randi Iversen, en erfaren seniordanser fra Danseteater bidrar, med sin yndige tilstedeværelse. Dette er første gangen Operavennforening samarbeider med dansemiljøet ved DansiT om et prosjekt. Danselaboratoriet og Danseteater er en arena for å eksperimentere med, utforske og utvikle dans i samtiden.

Medvirkende
Knut Erik Jensen Piano
Eirik Krokfjord Bariton
Thea Brix Sopran
Andrea Winsnes Danser og koreograf
Anne Marit Ligaard Tangodanser, instruktør og medlem av Danselaboratoriet
Billettpriser
Voksen 220
Operavenn 180
Student/Honnør 190
Adgang for rullestolbrukere - ledsagere gratis med bevis. Vennligst gi beskjed til arrangør.
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen