NO
Menu
B E V A R
T E A T E R V I T E N S K A P
I
B E R G E N !
Rosendal Teater, Black Box Teater og BIT Teatergarasjen oppfordrer fakultetsstyret ved Universitetet i Bergen til å finne andre løsninger på sin økonomiske utfordring.

17. mars 2023


Ledelsen ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Bergen har foreslått at to av tre vitenskapelige stillinger skal fjernes ved Teatervitenskap. Begrunnelsen for forslaget i «Faglig bemanningsplan 2022-2023» er økonomiske rammebetingelser. Forslaget skal behandles i fakultetsstyret førstkommende tirsdag 21. mars. Hvis dette vedtas frykter vi at det kan gå i retning av en nedleggelse av Teatervitenskap.

Rosendal Teater, Black Box Teater og BIT Teatergarasjen oppfordrer derfor fakultetsstyret til å finne andre løsninger på sin økonomiske utfordring. Og vi oppfordrer andre instanser ved UiB og bevilgende myndigheter nasjonalt om å komme fakultetsstyret i møte.

Vi er de tre eldste programmerende teatrene Norge, alle med aner i Teatervitenskap fra Bergen. BIT Teatergarasjen ble til i 1983 da tre studenter fra Teatervitenskap i Bergen bestemte seg for å lage en internasjonal teaterfestival. En av dem var nå avdøde Sven Åge Birkeland, og Tone Tjemsland, som nå er sjef for Carte Blanche i Bergen. BIT Teatergarasjen flytter om få år inn i sentralbadet, som i disse dager bygges om til det største norske scenekunsthuset i moderne tid. Kristian Seltun ble kort tid etter å ha levert sin master på Teatervitenskap teatersjef ved Teaterhuset Avant Garden (nå Rosendal Teater) i Trondhjem. Og teaterets lengst sittende sjef, Per Ananiassen skrev også sin hovedfagsoppgave der. Kristian Seltun var også sjef for Black Box Teater i Oslo. Nå er han sjef for Nasjonalteatret. Nåværende sjef på Black Box Teater, Jørgen Knudsen kommer også fra Teatervitenskap i Bergen.

Teatervitenskap i Bergen har stått i en særstilling i sin formidling mellom teaterteori og praksis. Et lite institutt som har satt store spor etter seg i hele Teaternorge, spesielt i våre teatre. Vi kommer alle fra Teatervitenskap i Bergen. Som programmerende teatre som formidler scenekunst i flere formater både nasjonalt og internasjonalt har spesielt BIT Teatergarasjen nytt godt av sin nære forbindelse til UiB via Teatervitenskap helt siden oppstarten. Utallige fagseminarer er blitt arrangert i samarbeid med UiB. Vi mister en vesentlig del av fortellingen om oss selv, vår faglige utvikling og selvforståelse om Teatervitenskap i Bergen mister stillinger og forsvinner.

Det kan i øvrig lages en lang liste med navn på personer som nå jobber og virker i innflytelsesrike stillinger i Norsk teater, fra scenegulvet og opp til Norsk Kulturråd, alt fra kunstnere, festivalarrangører, teatersjefer, forskere eller admisistrative stillinger, som alle kommer fra Teatervitenskap i Bergen.

Vennlig hilsen,

Jørgen Knudsen, Black Box Teater (Oslo)

Alexander Roberts, Rosendal Teater (Tronheim)

Fu Kuen Tang, BIT Teatergarasjen (Bergen)

Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater is placed in the eastern part of Trondheim, at the other side of the crossing near Lademoen Church. The closest bus stop is Rønningsbakken. Bicycle parking at our wall towards the gas station.

Følg oss

Sign up for our newsletter!

And get the latest news on our program, invitations and community offerings once a month.

Design og nettside av Skogen