EN
Meny

Flat Sun

av Verdensteatret (NO)

en utvidet kinoopplevelse, en konsert og en forestilling – PREMIERE

Varighet: 40 min.
Vakkert, poetisk, slående, underlig behagelig. Denne kritikerroste forestillinga av internasjonalt anerkjente Verdensteatret vil snike lyset lavmælt inn under huden din.

Underlig behagelig. Saliggjørende ubalanse. En paradoksal og utvidet filmopplevelse. Selv det mest abstrakte føles fysisk og taktilt i Verdensteatrets nyeste forestilling. Verket er vakkert, poetisk og slående.

Dette er et utvalg ord fra anmelderne som opplevde Verdensteatrets forestilling α ζ i august 2023. Nå har de videreutviklet dette verket og endret navnet til Flat Sun. Rosendal Teater er så heldige å få første visning av denne nye utvida versjonen. Endringene er så vesentlige at når vi presenterer Flat Sun er det som en premiere.

I Flat Sun står lyset i fokus. Kunstnerne i Verdensteatret har over tid besøkt forskjellige hager og parker i Mexico og i sitt eget nærområde i en søken etter å lokalisere stedenes natur og forholdet mellom lys og liv. Dette har resultert i en utvidet kinoopplevelse, en konsert, en forestilling, en utroverdig dokumentar. Som vanlig møtes en rekke kunstuttrykk når det unike og prisvinnende kompaniet Verdensteatret skaper noe nytt.

Her møter du en pustende skulptur. Her oppstår et "støypreget stumfilmorkester" (anmelder Hedda Fredlys ord) som fremfører levende musikk ved hjelp av både vanndråper, fiolin, stein og hjemmelagde elektroniske instrumenter. Tilsynelatende er det en film som spiller hovedrollen. Eller er det naturen?

Agave-planten har i alle fall en sentral rolle, og det er rundt den vi samles til en form for meditasjon. Planten, som er utbredt i Mexico, lever i mange, mange år - men rett før den dør danner den plutselig et høyt blomsterspir på 20-30 meter, som kan minne om en kraftstolpe. Denne planten har inspirert kompaniet, og følgende poetiske programtekst er på en og samme tid Verdensteatrets egen programtekst – og instruksjon til et ritual:

På kvelden før den store operasjonen, la bevegelsene dine bli ledet av solen. Studer forholdet mellom lys og liv. Merk at plantene absorberer det dyprøde, men reflekterer det infrarøde. Når agaveplanten er fullvoksen, sender den ut en gigantisk stamme på størrelse med en telegrafstolpe. Dette signaliserer at planten dør. Ikke rør den med annet enn øynene dine, men la den være slik den er til neste dag, dagen for operasjonen. Kutt den når solen begynner å stige på himmelhvelvingen. Stolpen tar du med til en metallarbeider, som må smi stålet så skarpt at det kan skjære halsen over på et offer. Fest stålet som deksler på endene av stolpen. Du skaffer deretter en magnetstein, som du varmer opp for å magnetisere de to stålpunktene. Legg merke til at omgivelsene har begynt å oppføre seg merkelig. Solen er en gul metallskive. Hengende i rommet som et messing-skinnende lys. En sakte roterende gullmynt. Det usynlige lyset siles inn i det synlige. Den faste bakken blir som havet. Hvis du har utført alt riktig, vil kroppen din være ustabil, stumfilmaktig. La den flate solen falle over deg.


Kunstnersamtale etter torsdagens forestilling

Om kunstnerne:
Verdensteatret ble grunnlagt av Lisbeth J. Bodd og Asle Nilsen i 1986, og er anerkjent som en av de ledende norske kunstnerkollektiver – berømmet for sin overraskende bruk av nye og gamle teknologier i utviklinga av samtidsteater, musikk og billedkunst. Verdensteatrets unike eksperimentelle uttrykk har i snart fire tiår vakt oppmerksomhet og vunnet priser i både inn- og utland. Verkene er vist internasjonalt i mange forskjellige kontekster, inkludert gallerier, musikkfestivaler og teatre. En nomadisk impuls er dypt tilstede i all Verdensteatrets aktivitet. Forestillingene er bygget på materiale og fragmenter samlet gjennom reiser og møter med fremmede landskap og kulturer. I kombinasjon med mange andre lag og referanser er disse reisene innlemmet i en større sammenheng.

+ Innholdsbeskrivelse
Medvirkende
Kunstnerisk team: Asle Nilsen, Alireza Djabbary, Annike Flo, Elise Macmillan, Espen Sommer Eide, Janne Kruse og Torgrim Torve
Lydtekniker: Linn Nystadnes
Takk til: Magnus Bugge, Niklas Adam, Leif Stangebye-Nielsen, Alex Bruck, Aleida Pérez, Natalia Pérez Turner, Jardín Escultórico Edward James, Las Pozas og Pedro y Elena Foundation
Støttet av: Kultur- og likestillingsdepartementet, Kulturrådet, Fond for Utøvende Kunstnere og Bergesenstiftelsen
Foto: Verdensteatret
Billettpriser
Nivå 1 250
Nivå 2 200
Nivå 3 150
Nivå 4 100
Nivå 5 75
Solidaritetsbillett (Betal litt ekstra for at de som ikke har mulighet kan betale mindre) 400
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen