EN
Meny
Manroles

Når det jeg egentlig vil er at du skal holde rundt meg.

Av Katja Lindeberg Produksjoner (NO)

Urpremiere!

Varighet: Ca 75 min
En av Trondheims største scenekunsttalenter er endelig tilbake på Rosendal. Denne gangen er det den norske majoritetsmannen som skal under lupen, i ei varm, naken og morsom forestilling om mannsrollen.

Språk: Norsk

Urpremiere!

Hva er egentlig kjernen i det å være mann? Kan Andrew Tate, Jordan Petterson, Tix, Lars Monsen og Superman si oss noe om den? Finnes en kjerne? Hvor er paradoksene? Gråsonene? Det som ikke fortelles? Er mannsrollen så fri og romslig som vi skal ha det til?

Publikum vil møte tre mannlige skuespillere i en maksimalistisk og stereotypisk man cave (=mannehule), der vi skal leke med vår tids mannsklisjeer og ideal. I et kontrollrom ved siden av sitter den kvinnelige fasilitatoren. Hun observerer og studerer mennene, og interagerer live med dem via video på scenen. Samspillet mellom skuespillerne og ærlige betroelser til publikum skaper en tilstand av væren. Scenerommet blir vårt “forskningslaboratorium”. Mennene vil aldri slippe unna verken hverandre, kvinnens eller publikums blikk, noe som snur opp ned på idéen om mannen som subjekt og betrakter.

Utforskning av tematikk rundt kjønnsroller og selvbilde har vært en rød tråd i Katja B. Lindebergs kunstnerskap, tematisert i flere forestillinger for både barn og voksne. Med publikumssuksessen ”Bare en våt munn” (2018) tok Lindeberg for seg kvinnen, og nå kommer oppfølgeren: Ei forestilling om sosialt konstruert maskulinitet og mannlige erfaringer knyttet til det å være mann i dagens Norge.

Tekstmaterialet til forestillinga hentes direkte fra et tjuetalls intervjuer og samtaler med ulike menn av ulik alder og bakgrunn, og fra teamets egen research. De har reist på mannskonferanse til Berlin, deltatt på dragkingworkshop og vært på jakt, snekret man cave, snakket om følelser - alt for å komme nærmere hva det vil si å være mann.

Kunstnerens egne ord om prosjektet:

"Hvorfor gjør jeg det her? Hvorfor denne store interessen for menn? Higer jeg etter en mannskraft jeg ikke føler at jeg har fått besitte som kvinne? Har jeg et sinne mot menn jeg har gitt for mye definisjonsmakt? Et sinne mot mektige menn jeg har begjært, ønsket bekreftelse fra og blitt redd for. Vil jeg komme under huden på de? Avkle de? Komme bakenfor rollen, så jeg kan få være nære? Finne et rom for sårbarhet? Kanskje er jeg med å skape avstanden selv, gjennom å gi menn makt? Kanskje befester jeg og projiserer idealet om en sterk stoisk mann på de mennene jeg møter? Og er ikke jeg da også med på å opprettholder ideene og snevrer inn handlingsrommet hans?

Jeg håper vi kan lage en klok forestilling - morsom, varm og viktig. En forestilling som får publikum til å gå ut av salen og begynne å snakke om sine egne erfaringer. For det er mange svar på spørsmålene vi stiller. Det er mange svar på det å være menneske."

- Katja B. Lindeberg.

Medvirkende
Regi og konsept: Katja Brita Lindeberg
På scenen: Joakim Thrane, Benjamin Lønne Røsler, Per Magnus Barlaug og Katja Brita Lindeberg
Komponist: Arnfinn Killingtveit
Lys og video: Eirik Brenne Torsethaugen
Scenografi og rekvisitter: Jørgen Sellevold
Kostymer og rekvisitter: Jenny Hilmo Teig
Dramaturg: Guro Hustad Stugu, Rosendal teater
Produsent/inspisient: Dag Audun Kårtvedt
Produsert av: Katja Brita Lindeberg Produksjoner
Co-produsent: Rosendal teater og Black Box teater
Samarbeidspartner: DansiT
Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fritt Ord, Seanse, Trondheim kommune og Trøndelag fylke
Foto: Signe Fuglesteg Luksengard
Billettpriser
Nivå 1 250
Nivå 2 200
Nivå 3 150
Nivå 4 100
Nivå 5 75
Solidaritetsbillett (Betal litt ekstra for at de som ikke har mulighet kan betale mindre) 400
Rosendal Teater

Besøk oss

Rosendal Teater holder til på Rosendal i Østbyen, på andre siden av krysset for Lademoen kirke når man kommer fra Midtbyen. Nærmeste bussholdeplass er Buran. Sykkelparkering mot bensinstasjonen.

Følg oss

Få med deg det som skjer i tide!

Design og nettside av Skogen